FAQ

1) Mikä on paras ilmakivääri; jousimäntä-, hiilidioksidikapseli- vai painesäiliötoiminen?

Pelkkä toimintatapa ei tee ilma-aseesta hyvää tai huonoa. Hyvä tai huono ase voidaan valmistaa näillä kaikilla toimintatavoilla. Kaikissa toimintamuodoissa on myös omat hyvät puolensa. Alla luetellut ominaisuudet eivät siis koske kaikkia asemalleja, vaan kyseisen ryhmän tyypillistä edustajaa.

Perinteinen ”mökki-ilmakivääri” on useimmiten jousimäntätoiminen. Ne ovat tyypillisesti edullisimpia hinnoiltaan ja kohtuullisen toimintavarmoja, eikä niiden kanssa tarvitse huolehtia hiilidioksidikapseleiden tai paineilman loppumisesta. Jousimännän liike aiheuttaa kuitenkin edestakaista rekyyliä, joka vähentää käytännön tarkkuutta ja vaatii tehokkaammissa versioissa laadukkuutta kiikaritähtäimeltä ja sen kiinnitykseltä.

Hiilidioksidikapseleilla toimivat (Co2-toiminen) ilma-aseet mahdollistavat nopeat perättäiset laukaisut, puoliautomaattiaseen tyylisesti vain liipaisimesta painamalla. Co2-toimiset ilma-aseet ovat kuitenkin usein tehoiltaan ja luodin lähtönopeuksiltaan heikoimpia. Nämä aseet sopivat parhaiten niin sanottuun terapia-ammuntaan.

Painesäiliötoiminen eli pneumaattinen esitäytetty ilma-ase on rekyyliltään pienempi ja mahdollistaa näin tarkemman laukaisun suhteessa aseen tehoon. Painesäiliötoiminen kivääri vaatii latausta varten käsipumpun tai isomman ilmasäiliön kompressorin. Tekniikasta ja varusteista johtuen nämä aseet ovat yleensä niitä tarkimpia ja kalleimpia.

Kalleimpiin aseisiin on saatavissa monia hienouksia, kuten sähköinen laukaisulaite tai piipun suupaineen ohjuri, ja niitä voidaan helposti viritellä yksilöllisiksi käyttäjän tarpeiden mukaisesti.


2) Onko kiinteä piippu parempi kuin taittuva piippu?


Lähtökohtaisesti kiinteä piippu on tarkempi kuin taittuva. Asetta taitettaessa piippu ei joka kerta palaudu aivan täsmälleen samalle paikalle. Halvoissa markettien ilma-aseissa ongelman saattaa joskus havaita jo ihan silmämääräisestikin. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään merkittävä ongelma nykyaikaisessa laadukkaammassa kiväärissä. Useimmiten ampujan taidot ja laukaisukoneiston toiminta ovat huomattavasti suurempia tekijöitä parempaa tarkkuutta haettaessa.


3) Mikä luoti on paras?

Luodin sopivuuteen vaikuttavat eniten käyttötarkoitus, ampumamatka ja lähtönopeus. Yleisin luoti on tiimalasin muotoinen kokolyijyluoti tai Co2-toimisissa usein lyijykuula. Kovalyijyseoksesta valmistetut luodit kestävät paremmin suuria lähtönopeuksia. Pitkän matkan tarkkuusammuntaan on tarjolla korkeamman ballistisen kertoimen omaavia luoteja.

Luoteja on kovakärkisiä ja osumasta laajenevakärkisiä, riippuen siitä halutaanko enemmän iskutehoa vai läpäisyä. Täyskuparisilla luodeilla sekä iskuteho että läpäisykyky ovat parempia kuin perinteisissä lyijyluodeissa. Täysin hupiammuntaan on olemassa uudelleenkäytettäviä ns. tupsuluoteja, eli metallipiikki langoista tehdyllä pyrstötupsulla.

Myös aivan asekohtaisia erojakin on tarkkuudessa, joten kokeilemalla löydät parhaiten juuri omassa aseessasi toimivan luodin. Äärimmilleen viety osumatarkkuus vaatii luotien hellävaraisen pesun astianpesuaineella ja huolellisen kuivaamisen. Tämän jälkeen suoritetaan tarkka lajittelu (ruuti)vaakaa apuna käyttäen painon mukaan eri säilytysrasioihin.

Jokaisen painoluokan luoteja varten ase kohdistetaan erikseen. Omaan aseeseesi valikoiduilla, puhdistetuilla ja täsmälleen samanpainoisilla luodeilla voit nostaa osumatarkkuutesi aivan uudelle tasolle.


4) Mikä kaliiperi on paras?

Paras kaliiperi on täysin kiinni käyttötarkoituksesta sekä omista henkilökohtaisista mieltymyksistä. Yleisesti ottaen saman tehoisessa suurempikaliiperisessa aseessa on pienempi luodin lähtönopeus, mutta se säilyttää paremmin iskuenergiansa. Vastaavasti pienemmän kaliiperin luoti lentää suoremmalla lentoradalla pidemmälle, mutta tuuli ja vaikkapa törmäys heinänkorteen muuttavat lentorataa enemmän kuin isompikaliiperinen ja painavampi luoti.

 
5) Kuinka kohdistan (kiikari)tähtäimen?

Ilmakiväärillä ammutaan tyypillisesti 10-50 metrin matkalta. Kilpaa ilmakiväärillä ammutaan 10 metrin matkalta, mutta tehokkaammilla ilma-aseilla voit ampua jopa useamman kymmenen metrin päähän. Tähtäimen kohdistus aloitetaan kuitenkin siltä matkalta, jolta luodit alkavat osua tauluun tai sen taustaan. Joskus kohdistus on aloitettava hyvinkin läheltä. Tärkeää on ampua hyvältä tuelta, esimerkiksi hiekkasäkin tai aseliikkeissä myytävän ampumatukipussin päältä. Hiekkasäkin valmistat erittäin helposti, jos ompeluhommat ovat yhtään tuttuja, vaikka vanhojen farkkujen punteista ja hiekkalaatikkohiekasta.

Ammu kolmen tai viiden laukauksen kasa. Jos ase ja ampumataitosi ovat kunnossa, niin osumien pitäisi olla tuelta ammuttuna tiiviissä rykelmässä. Yksittäisillä harhaosumilla ei ole merkitystä. Mittaa osumakasan keskipisteestä matka tähtäyspisteeseen.

Säädä tähtäimiä matkaa vastaavat napsut tarvittaessa ylös/alas tai sivuille. Yleensä zoom-kiikaritähtäimissä kannattaa käyttää suurinta mahdollista suurennosta. Kun saat kohdistuksen halutulla matkalla (esimerkiksi 25 m) kuntoon, ammu kokeeksi myös 10 m ja 50 m matkoilta. Näin saat selville luodin lentoradan kaarevuuden ja voit halutessasi tehdä tarvittavat säädöt pidemmille ja lyhyemmille matkoille ja palauttaa ne helposti takaisin.

 

6) Miten osuisin paremmin?

Tarkat osumat eivät tule sattumalta, vaan hyvällä tekniikalla ja ahkeralla harjoittelulla. Tärkeintä on kiinnittää huomiota ampuma-asentoon, tähtäykseen ja laukaisuun. Oikea asento riippuu paljon tilanteesta ja käytetystä aseesta. Kaikissa tapauksissa on kuitenkin hyvä ottaa rauhallinen jännittämätön jämäkkä asento ja huolehtia kuitenkin käsien ja hartialinjan rentoudesta. Tärkeintä että tunnet olosi mukavaksi ja kotoisaksi.

Jos mahdollista, niin pidä molemmat silmät auki. Toisen silmän kiinni pitäminen rasittaa myös avointa silmää. Vain etusormen kärjen ja ensimmäisen nivelen välinen osuus koskee liipaisinta. Laukaisu tapahtuu puristamalla hallitusti ja tasaisesti, kunnes ase laukeaa. Laukaisuhetkellä pidätetään hengitystä. Puristus aloitetaan, kun tähtäinkuva paranee eli tähtäin on kohdistumassa oikein, ja tarvittaessa löysätään puristusta jos tähtäys on menossa pieleen.

Harjoittelua ei kannata aloittaa heti vaikeimman kautta. Parasta on aloittaa istuen ja ampumatukea käyttäen. Näin pääset helpoimmin oppimaan tärkeimmät perusasiat eli tähtäyksen ja laukaisun. Lisäksi parempi osumatarkkuus kannustaa harjoittelun jatkamiseen.

Huolto-ohjeita

Tarkasta aina ensimmäiseksi että ase ei ole ladattu.

Hyvä huolenpito parantaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta sekä lisää aseen käyttöikää. Älä säilytä asetta tai luoteja kylmissä kosteissa olosuhteissa kuten puutarhavajassa, autotallissa tai kesämökillä. Kivääriä ei saa jättää pidemmäksi aikaa vireeseen. Älä myöskään ammu tyhjälaukauksia. Käytä aseessasi ainoastaan sille tarkoitettuja luoteja.

Pidä ase kuivana ja puhtaana. Pyyhi se aika ajoin kevyesti aseöljytyllä kankaalla. Vältä öljyn joutumista aseen sisäisiin liikkuviin osiin. Aseen puuosille löytyy hoitoaineita aseliikkeistä.

Öljy vahingoittaa kiikarilinssien pinnoitteita, joten muista pitää linssinsuojat paikallaan kun puhdistat asetta. Linssien puhdistamiseen on myös puhdistusaineita.

Puhdista piippu säännöllisesti (vähintään 500 laukaisun jälkeen). Kätevimmin tämä onnistuu puhdistustulpilla, jotka vain yksinkertaisesti ammutaan aseen piipun läpi. Homma hoituu myös perinteisemmin kevyesti öljytyllä puhdistuspuikolla, mutta piippu kannattaa kuivata öljystä ennen ampumista, koska tietyt öljyt saattavat räjähtää piipussa paineen alaisena.

  1. Öljyä piipun tiivisteet silikonipitoisella öljyllä. Perinteistä aseöljyä ei saa kumitiivisteisiin laittaa.
  2. Älä laita mitään öljyä männän sisälle.
  3. Öljyä piippu aseöljyllä. Mikäli aseella on ammuttu kupariluoteja tai ase on huomattavan tehokas, kannattaa käyttää aseöljyn tilalta Bore Scrupperia.
  4. Ammu muutama huopatulppa (kaliiperit 4,5 tai 5,5) piipun läpi.
  5. 6,35mm ilma-aseelle ei läpiammuttavaa huopatulppaa ole saatavilla, mutta puhdistukseen voi käyttää 6,5mm kaliiperin puhdistussarjaa.
  6. Tarkista kiinnitysruuvien kireys, mutta vältä kiristämästä niitä yli. Älä käytä aseen puhdistuksessa vettä tai pesuaineita.

Jos luoti juuttuu piippuun, niin laukaise ase turvalliseen suuntaan poistaaksesi vireen. Varmista ase. Työnnä luoti puhdistuspuikolla kohti aseen perää. Poista luoti, äläkä ammu tällaista luotia uudelleen.

Aseen purkaminen on parasta jättää asesepän työksi. Jousimäntätoimisen aseen purkamisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä jousi voi väärin purettaessa vapautua äkillisesti voimalla ja vahingoittaa asetta sekä purkajaa. Älä myöskään koskaan yritä purkaa painesäiliötoimista asetta paineistettuna.

Turvallisuudesta

Tutustu huolella aseesi ominaisuuksiin ja käyttöohjeisiin. Kaikki ilmakiväärit eivät toimi samalla tavalla. Lataa ase vasta välittömästi ammuntatilanteessa, ei aikaisemmin. Pidä aseen piippu suunnattuna turvalliseen suuntaan, eli maalialueelle, maahan tai ylöspäin. Jos näin toimittuna tapahtuisi vahingonlaukaus, niin siitä ei olisi vahinkoa. Sormi laitetaan liipaisimelle vasta juuri ennen ampumista. Ase lasketaan aina pois käsistä ja varmistetaan, kun maalialueella liikutaan.

Tarkista ase ja ammukset ennen ampumista, poista lika ja roskat. Varmista maalialueen turvallisuus ennen ammuntaa. Älä ammu veteen tai kovaan pintaan kimmokevaaran takia. Vältä liikkumista ladatun mutta varmistamattoman aseen kanssa. Käytä ammuttaessa suojalaseja kimmokkeiden ja pirstaleiden varalta. Tämä on aivan yhtä tärkeää ilma-aseilla kuin ruutiaseillakin. Jos aseeseen tulee toimintahäiriö, pidä ase turvallisesti suunnattuna ja sormi ehdottomasti pois liipaisimelta.

Aseet ja päihteet eivät sovi yhteen, edes niin sanotussa viihdeammunnassa. Kuljetettaessa aseen tulee olla lataamattomana asepussissa tai laukussa, ei koskaan paljaaltaan. Säilytyksessä pidä aseet ja ammukset turvallisesti erillään toisistaan. Aseen omistajan vastuulla on varmistaa, etteivät lapset tai asiattomat pääse käsiksi aseisiin tai ammuksiin.

Ampumatilanteen ulkopuolella tarkista aina asetta käsitellessäsi ettei sitä ole ladattu, muutoin käsittele sitä kuin ladattua asetta. Puhdista ja tarkista aseesi säännöllisesti. Älä koske muiden aseisiin ilman lupaa.

Ehjä ase ei itsessään ole vaarallinen, sellaiseksi sen tekevät huolimattomat tai välinpitämättömät käyttäjät. Jokainen ampuja vastaa omista toimistaan. Vastuuta ei voi siirtää kenellekään toiselle. Varmista, että kaikki ammuntaan osallistuvat tuntevat nämä turvallisuussäännöt.