ilmakivääri lupa
tehokas ilmakivääri
pcp ilmakivääri
Ilmakiväärilupa

Ilmakiväärilupa

Suomen lainsäädäntö ei tunne käsitettä Ilmakiväärilupa. Suomessa yleisimmät ilma-aseet eivät edellytä minkäänlaista hankkimis- tai ostolupaa, mutta niiden myyminen edellyttää ostajalta 18-vuoden ikää ja käyttäminen tapahtuu alaikäisillä täysi-ikäisen valvonnassa. Luvanvaraisia/ilmoitusmenettelyn varassa ovat ilma-aseet joiden piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35mm. Kaikki ilma-aseet ovat väärin käytettynä turvallisuusriski, joka on aina syytä pitää mielessä. Siksi on syytä tutustua tuotteisiin ennen käyttöä ja miettiä mahdolliset vaarat mielellään hieman liian tiukasti. Ilma-aseisiin pätee sama perussääntö kuin ruutiaseisiinkin: ”Älä koskaan osoita aseella mitään, mitä et ole valmis ampumaan!” Suurin osa tapaturmista tapahtuu tyhjäksi luullulla aseella.

Ilma-aseiden käyttämistä ja hallussapitoa julkisella paikalla säätelee Suomessa ennen kaikkea Järjestyslain 10 §. Laissa mainitun ampuma-aseen näköisen esineen hallussa pitäminen julkisella on kielletty, Johon määritelmään ilma-asekin sopii. Suomessa ilma-aseilla ei saa metsästää tai ampua tuhoeläimiä.

Ilmakiväärilupa = 18-vuoden ikä

Ilma-aseilla ampuminen tulee tapahtua toimintaan sopivalla paikalla siten, että se ei aiheuta vaaraa ympäristölle. Luodin lentoalueen tulee olla varmistetusti turvallinen, taulun takana oleva alue mukaan lukien ja piippulinjan etupuoli tyhjennetty mahdollisesta yleisöstä ruutiaseilla ampumisen tapaan. Ilma-aseilla ampuminen ei edellytä aivan yhtä vaativia kriteereitä itse ampumapaikalle kuin ruutiaseilla ampuminen. Maalintaustojen ei tarvitse olla ilma-aseilla aivan yhtä vankkoja pienempien iskuenergioiden vuoksi ja mahdollisten turva-alueiden koko jää pienemmäksi luodin lentomatkojen jäädessä ruutiaseita lyhyemmäksi. Samaten ammunnasta aiheutuva melu on huomattavasti pienempi.

Mikäli ampuminen tapahtuu kiinteään taustaan, pitää muistaa mahdollinen kimmokeriski jopa suoraan takaisin ampujaan. Mahdollinen kimmoke ei yleensä energialtaan ole kovin suuri, mutta silmään osuessaan vie kyllä näön. Kimmokeriski on huomioitava erityisesti teräksistä kuulaa käyttävien aseiden kohdalla. Monet käyttävät rajatuissa tilossa esim. sisätiloissa ammuttaessa niin sanottua luotiloukkua, joka kerää luodit siististi laatikkoon maalitaulun taakse. Luotiloukun vankkuus tulee mitoittaa käytettävän aseen tehojen mukaan. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli käytössä on tehokas ilmakivääri.

Ilma-aseiden kuljettaminen paikasta toiseen kannattaa tehdä suljetussa pakkauksessa, vaikkapa pehmustetussa asepussissa. Näin toimien säilyy asekin huomattavasti paremmin kolhuilta ja naarmuilta. Ilma-aseita ei kuitenkaan kannata säilyttää suljetussa pussissa pidempiä aikoja mahdollisen kosteuden vuoksi.

Ampuessa tulee aina käyttää suojalaseja, eikä kuulon suojauskaan usein ole pahitteeksi.

Ilmakiväärilupa ei siis ole tarpeellinen, jos haluaa harrastaa ammuntaa. Ainoastaan 18-vuoden ikä vaaditaan.

Kurkkaa Sissoksen ilmakiväärit -valikoima.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *