Kaliiperit

Ilma-aseita on eri kaliiperisia .177" ( = 4,5mm), .22" ( =5,5mm) ja  .25" ( =6,35mm). On lisäksi olemassa muitakin erikoistarkoituksiin valmistettuja ilma-aseita. Yleisin käytössä on ylivoimaisesti .177", mutta .22" kaliiperisiakin käytetään melko paljon. Luodin halkaisijan merkitys on ilmeinen varsinkin tehokkaammissa aseissa, joiden ampumamatkat ovat suurempia. Ammuttaessa kauemmas on raskaampi luoti huomattavasti vakaampi ja vähemmän herkkä esim. tuulelle.

Ilmakiväärit 4,5 mm
Ilmakiväärit 5,5 mm
Ilmakiväärit 6,35 mm
Ilmapistoolit

Luodit

Gamo palloluotiLuodin muodolla ja laadulla on myös huomattavasti merkitystä ilma-aseen käytössä. Ns. palloluodeilla ei saavuteta kovinkaan suurta osumatarkkuutta pidemmille matkoille. Erilaiset lentorataa vakauttavat ominaisuudet parantavat osumatarkkuutta pidemmälle ammuttaessa. Ilma-aseiden luodeissa käytetään yleisesti takaosastaan kuppimaista muotoilua, mikä vakauttaa luodin lentoa ilmassa ja parantaa myös paineen vaikutusta piipussa kiihdytettäessä. Luotien käriä muotoillaan myös pyöreiksi tai kartiomaisiksi, mitkä parantavat lento-ominaisuuksia ilmanvastusta vastaan. Lisäksi maaliin iskeytyessään tunkeuma on erilainen. Kimmokevaara pienenee jonkin verran käytettäessä reikäpäisiä luoteja luodin luovuttaessa energiansa paremmin tyssääntyessään kovaan esineeseen. Samaten rihlatuilla aseilla ammuttaessa saattaa luodin ontto sisäosa parantaa ballistisesti luodin lentorataa massan sijaitessa ulommalla kiertoradalla pyörimisakselin suhteen, mikä saattaa parantaa osumatarkkuutta.

Ilma-aseissa käytetään pääsääntöisesti lyijyluoteja, mikä materiaalina soveltuu hyvin tarkoitukseensa. Erilaisten muoviosien käyttäminen luodessa on yleistynyt myös ilma-aseiden luodeissa. Esimerkiksi lento-ominaisuuksia parantavaa kärkikartiota käyteään myös ilma-aseiden luodeissa. Valmistustarkkuudet ja pintakovuudet vaikuttavat ominaisuuksiin samoilla periaatteilla kuin ruutiaseissakin. Vakaan pyörimisliikkeen syntyminen piipun rihloissa paranee yleisesti luodin laatuun verrattuna. Osumatarkkuuden ja eri tuotteisiin liittyvien mieltymysten hakeminen eri aseyksilöille pitää tehdä yleensä kokemusperäisesti jokaiselle aseelle ja ampujalle erikseen, kun etsitään parasta mahdollista käyntiä pidempiaikaisessa harrastuksessa.

Luodit 4,5 mm
Luodit 5,5 mm
Luodit 6,35 mm