Ilma-aseiden käyttö riippuu huomattavasti niiden tehosta. Suurin osa käytössä olevista aseista on ns. "mökki-ilmakivääreitä", mitkä ovat ominaisuuksiltaan suhteellisen heikkotehoisia virkistysammuntakäyttöön aikoinaan valmistettuja. Toiminnaltaan ne ovat yleensä jousitoimisia, avotähtäimisiä .177 kaliiperisia (= 4,5 mm). Ilma-aseiden käyttömahdollisuudet laajenevat huomattavasti, jos jokin em. ominaisuuksista muutetaan toisenlaiseksi. Lisäksi osumatarkkuuteen on huomattava merkitys tuotteen valmistuslaadulla.

Ilmakivääreitä on erilaisia

Käyttötarkoituksesta riippuen ilma-aseita valmistetaan hyvin erilaisista materiaaleista. Nykyisin erilaisten komposiittimuovien käyttäminen esimerkiksi ulkona kosteassa on perusteltua puuhun verrattuna kuten ruutiaseissakin. Puutukit ovat monien käyttäjien mielestä esteettisesti ja muiltakin ominaisuuksiltaan sellaisia, että muovit eivät niitä ehkä koskaan tule täysin korvaamaan. Ilma-aseiden tukit joutuvat melko suurten rasitusten kohteeksi ja niihin pätevät samankaltaiset periaatteet kuin muihinkin aseisiin.

Ilmakiväärin toimintaperiaate

Paineen tuottaminen ampumiseen voi tapahtua monella tavalla. Suuri osa ilma-aseista on jousitoimisia, missä vireeseen puristettu jousi tuottaa sylisterissä painetta asetta laukaistaessa. Haittana tässä mekanismissa on laukaisuhetkellä liikkuvien massojen suhteellisen suuri määrä, mikä aiheuttaa oman tärähdyksensä laukaistaessa. Lisäksi jousen virittäminen vaatii myös voimaa. Kätevä ja paljon käytetty hiilihappokapseliilla toimiva ase on erinomainen valinta harjoituskäyttöön, missä lähtönopeudet eivät kuitenkaan ole kovin suuria. Kapselilla voi ampua lippaasta useampia kertoja. Yleensä kapselien paine riittää useisiin kymmeniin laukauksiin, mutta kilpakäyttöön niiden paine ei pysy riittävän vakiona. Ilma on mahdollista myös puristaa säiliöön, mistä purkautuminen tapahtuu venttiili avaamalla. Tällöin hyötynä on selkeästi vakio paine ja pieni liikkuvista osista aiheutuva tärähdys ei pääse häiritsemään aseen vakautta.

Halpa ilmakivääri

Halpa ilmakivääri ei välttämättä ole hyvä ostos, koska esineissä hinta ja laatu useimmiten riippuvat varsin läheisesti toisistaan. Halpatavarataloissa myytävät tuotteet saattavat olla valmistettu varsin heikkokestoisista materiaaleista ja valmistustoleranssit näkyvät yleensä suoraan myös osumakuvion suuruudesta. Harrastusasetta hankittaessa on vaikea löytää perustetta sellaisen aseen hankkimiselle, jolla ei osu. Huono ase pilaa innon ammuntaan käytännössä heti ja mahdollisen rikkoontumisen tapahtuessa voi esineen korjaaminen olla mahdotonta. Kaikkein halvimpiin ilma-aseisiin sijoitetut rahat saattavat mennä kokonaan hukkaan ja epäonnistuneesta ostoksesta aiheutuu vain mielipahaa.