ilmakivääri lupa
tehokas ilmakivääri
pcp ilmakivääri
Ilmakiväärin Luodit

Ilmakiväärin Luodit

Ilmakiväärin luodit tulevat monessa koossa ja muodossa. Luodin muodolla, painolla ja tasalaatuisuudella on valtavasti merkitystä tarkkuuden kannalta.

Erilaiset lentorataa vakauttavat ominaisuudet parantavat osumatarkkuutta pidemmälle ammuttaessa. Ilma-aseiden luodeissa käytetään yleisesti takaosastaan kuppimaista muotoilua, mikä vakauttaa luodin lentoa ilmassa, ”helma” myös laajenee paineen vaikutuksesta piipussa, jolloin luoti ottaa hyvin kiinni rihloihin, eikä ohivuotoa synny.

Luotien kärki muotoillaan yleensä tasaiseksi, pyöreäksi tai kartiomaiseksi. Kärjen muotoilulla on suuri vaikutus luodin aerodynamiikkaan, lisäksi maaliin iskeytyessään tunkeuma on erilainen. Kimmokevaara pienenee jonkin verran käytettäessä reikäpäisiä luoteja luodin luovuttaessa energiansa paremmin tyssääntyessään kovaan esineeseen. Samaten rihlatuilla aseilla ammuttaessa saattaa luodin ontto sisäosa parantaa ballistisesti luodin lentorataa massan sijaitessa ulommalla kiertoradalla pyörimisakselin suhteen, parantaen osumatarkkuutta.

Ns. palloluodeilla ei saavuteta kovinkaan suurta osumatarkkuutta pidemmille matkoille. Tämän tyyppisiä luoteja käytetään yleensä ainoastaan aseen lipastyypin niin vaatiessa. Osa Co2 aseista käyttää teräksisiä 4,5mm luoteja (BB), eikä teräskuulalle tarkoitetussa aseessa saa käyttää lyijykuulaa tai päinvastoin. Teräskuulalla on todella suuri kimpoamisriski, joka täytyy aina huomioida!

Ilmakiväärin luodit: materiaali

Ilma-aseen luodeissa käytetään materiaalina pääsääntöisesti lyijyä, joka painonsa, pehmeytensä ja hintansa vuoksi soveltuu erinomaisen hyvin tarkoitukseensa. Osa lyijyluodeista on pinnoitettu ohuella kerroksella kuparia, jolloin sormet eivät tahriinnu luoteja käsiteltäessä. Markkinoilta löytyy myös kevytmetalliluoteja (esim. Gamo PBA ja H&N Green). Kevytmetalliluodeilla saavutetaan erittäin kova lähtönopeus ja luotien kestäessä koviakin osumia juuri muotoutumatta, on myös uppouma usein erinomainen.

Erilaisten muovi- ja metalliosien käyttäminen on yleistynyt myös ilma-aseiden luodeissa. Esimerkiksi lento-ominaisuuksia, uppoumaa tai laajenemista parantavaa kärkikartiota käytetään yhä useammin.

Ilmakiväärin luodit
Ilmakiväärin luodit

Valmistustarkkuudet ja pintakovuudet vaikuttavat ominaisuuksiin samoilla periaatteilla kuin ruutiaseissakin. Osumatarkkuuden ja eri tuotteisiin liittyvien mieltymysten hakeminen eri aseyksilöille pitää tehdä yleensä kokemusperäisesti jokaiselle aseelle erikseen, kun etsitään parasta mahdollista käyntiä pidempiaikaisessa harrastuksessa. Jokainen piippu on yksilö ja tarkimman mahdollisen luodin löytää ainoastaan kokeilemalla.  

Moni valmistaja tekee samaa luotia useassa eri halkaisijassa jopa sadasosamillin välein! Tiukasta piipusta todennäköisemmin parhaiten toimii 4,49mm luoti, kun paljon ammutusta taas voi olla perusteltua käyttää 4,52mm luotia. Luotivalinta onkin hyvin kriittinen vaihe ilmakivääripaketin hankintaa, sillä erinomaisellakaan aseella ei hyviä kasoja saa aikaan, jos luotivalinta on epäonnistunut. Tehokkaaseen aseeseen kannattaa aluksi testailla hiukan painavampia luoteja ja tehottomampaan vastaavasti kevyempiä. Aluksi kannattaa ostaa kahta tai kolmea erityyppistä. mutta hyvälaatuista luotia ja lähteä näiden kesken suorittamaan vertailua. Kun luodit on ammuttu ja uusien hankinta tulee vastaan, osta taas muutamaa erilaista, jotka painonsa tai muiden ominaisuuksiensa puolesta vastaavat edellisellä kerralla parasta testaamaasi luotia. Näin toimien pääset hiljalleen rajaamaan valikoimaa ja löydät hyvin juuri omassa aseyksilössäsi toimivan luodin ostamatta koko kauppaa kerralla tyhjäksi.

Kurkkaa Sissoksen ilmakiväärin luodit -valikoima.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.