ilmakivääri lupa
tehokas ilmakivääri
pcp ilmakivääri
Ilmakivääri Metsästys

Ilmakivääri Metsästys

Ilmakivääri metsästys sekä ilmapistooli metsästys ovat pääsääntöisesti Suomen laissa kiellettyä, poikkeuksena myyrien, hiirten ja rottien ampuminen sisätiloissa on kuitenkin sallittua. Kannattaa kuitenkin huomioida, että käytettävä ase vastaa käyttötarkoitusta, ja on riittävän tehokas. Esimerkiksi räkättirastaan tai variksen ampuminen ilmakiväärillä on kuitenkin kiellettyä.

Ilmakivääri metsästys luodit

Tavalliset ilmakiväärin diabolo-tyyppiset luodit on suunniteltu tarkkuusammuntaan, eivät metsästyskäyttöön. Ilmakivääri metsästys suoritetaan painavampia, ja/tai laajenevia luoteja, jotka aiheuttavat suuremman shokkivaikutuksen saaliseläimeen. Ilmakiväärin metsästysluodit ovat siis usein ns. reikäpääluoteja. Luodin osuessa pehmytkudokseen se laajenee ja muodostaa suuremman haavakanavan, aiheuttaen saaliseläimelle nopeamman ja humaanimman kuoleman.

Painavilla ja teräväkärkisillä luodeilla on taas suurempi läpäisykyky kuin kevyemmillä kilpailijoillaan, vaikka lähtönopeus luodin painon vuoksi hiukan yleensä laskeekin. Laajenevat luodit sopivat kärjistettynä siis paremmin pienemmän saaliin tavoitteluun ja raskaammat hiukan suuremmalle. Sisätiloissa ammuttaessa on erityisesti huomioitava kimpoamisvaara, puhtaalla lyijyluodilla tämä on selvästi pienempi kuin joillakin seosmetalliluodeilla, mutta silti realistinen mahdollisuus. Jotkut ilmapistoolit käyttävät ammuksenaan 4,5mm teräskuulaa, joka aiheuttaa todellisen riskin ampujalle joka ei käytä suojalaseja, teräskuulat kimpoavat takaisin ampujaa kohti todella helposti. Käytäthän suojalaseja aina ampuessasi sisätiloissa!

Ilmakivääri metsästys on sallittua seuraavien lajien kohdalla (sisätiloissa):

Metsämyyrä, vesimyyrä, kenttämyyrä, peltomyyrä, lapinmyyrä, isometsähiiri, isorotta ja kotihiiri.

Ilmakivääri metsästys ulkomailla

Joissakin maissa ilmakivääri metsästys on sallittu jopa suurriistan kohdalla, tähän käytettävät aseet (jopa .50 cal.) ovat kuitenkin painavia, kömpelöitä ja kalliita. Ilmakivääreillä metsästetään yleisimmin kaneja, oravia, jäniksiä, rottia, erilaisia lintuja  ja villikissoja. Näihin lajeihin teholtaan riittävät kiväärit ovat yleensä .22 kaliiberisia (5,5mm) ja lähtönopeudeltaan ylittävät 200m/s. 6,35mm ilmakiväärillä voidaan metsästää jo hiukan suurempaa riistaa (esim. kettuja ja vastaavan kokoluokan eläimiä). Ilmapistoolilla metsästäminen ei ole maailmallakaan erityisen suosittua, johtuen ilmapistoolien tehottomuudesta (yleensä 100-125m/s), Selvästi tehokkaampia paineilmakäyttöisiä pistooleitakin on olemassa, mutta lyhyestä tähtäinvälistä ja piipusta johtuen osumatarkkuus ei ole kiväärin kanssa samalla tasolla. Ilma-aseita käytetään myös tutkimuskäytössä ympäri maailmaa nukutusnuolten ampumiseen.

Ilma-aseella ”metsästäminen” on sallittua joissakin poikkeustapauksissa.

20 a §

Ilma-aseen käyttäminen

Ilma-asetta saa käyttää vain rakennuksen sisällä ja siellä vain muun rauhoittamattoman nisäkkään kuin villiintyneen kissan tappamiseen.

Ilma-asetta saa käyttää riistaeläimen tai rauhoittamattoman eläimen ampumiseen tainnuttavaa ainetta sisältävällä ammuksella tutkimus-, istutus- tai uudelleensijoitustarkoituksessa.

Ilmakiväärin turvallista kuljetusta ja säilytystä varten on hyvä hankkia pehmustettu asepussi. Käytön jälkeen aseen kannattaa antaa hetken kuivua pussin ulkopuolella, vaikkei ase näennäisesti olisikaan kastunut. Lämpötilaeroista aiheutuva kondensoituminen voi aseen nimittäin kastella, kun se sisälle tuodaan ja lämpötila tasaantuu.

Ilmakiväärin huoltaminen

Käytön jälkeinen puhdistushuolto onnistuu parhaiten tarkoitusta varten suunnitellussa telineessä, jossa on tilaa myös puhdistusvälineille ja tarvikkeille. Aseen puhdistukseen tarvitaan silikoniöljyä ja puhdistuspuikko, puhdistusnaru tai puhdistustulppia. Varsinaista aseöljyä ei ilmakiväärin sisuksiin saa laittaa, sillä öljy ja tiivisteet eivät yleensä ole hyvä yhdistelmä, tai pahimmillaan öljy voi jopa paineen alla syttyä ja rikkoa aseen mekanismin. Aseen ulkopintoja voi perinteiselläkin aseöljyllä sen sijaan varovasti huoltaa.

Ilmakiväärillä voi ampua muutakin kuin tölkkejä

Pahvin puhkominen, sekä tölkkien ampuminen on kivaa, mutta välillä on terapeuttista keskeyttää rutiinit ja ampua hieman vaihtelevampiin maaleihin. Tätä tarkoitusta varten olemassa on erilaisia maalilaitteita, jotka merkkaavat osuman äänellä sekä taulun pyörähdyksellä. Hauskuuden ja tarkkuuden lisäämiseksi on myös esimerkiksi metallisia rottatauluja, jotka saa uudelleen pystyyn suoraan ampumapaikalta narusta vetämällä.

Ilmakiväärin Kiikaritähtäin

Ilmakivääreillä ammutaan yleensä 10-50 m matkoille, joten yleiskäytössä hyvä tähtäinkiikari on 4x suurentava. Hieman monikäyttöisempi on säädettävällä suurennoksella varustettu tähtäin, suosituin kokoluokka ilma-aseissa on 3-9x, mutta tehokkaissa paineilmakivääreissä käytetään usein vieläkin suurempia tähtäimiä. Tehokkaalla ja laadukkaalla paineilmakiväärillä pystytään tarkasti ampumaan vielä 100m etäisyyksille, joten suurennokselle on myös käyttöä.

Parallaksisäädöstä on hyötyä vaihtelevilla etäisyyksillä, koska monet ilmakiväärien kiikaritähtäimet on tehdasasetettu 10 m matkalle, joka mahdollistaa vain 5-20m tehokkaan käyttöetäisyyden. Parallaksisäädöllä kuva ja ristikko saadaan samaan aikaan tarkaksi vaihteleville etäisyyksille, eikä parallaksivirhekään vaikuta osumiin. Parallakisäätö on yleinen ominaisuus 3-9x ja tätä suuremmissa ilmakiväärikäyttöön tarkoitetuissa kiikaritähtäimissä.

Sporttisempaan ja nopeampaan viihdeammuntaan soveltuvat myös punapiste- ja lasertähtäimet. Tarkkuus ei näillä tähtäintyypeillä ole kiikaritähtäimen tasolla, mutta ampuminen on nopeaa ja vaivatonta. Punapistetähtäin on varsinkin aloittelijalle usein se helpoin vaihtoehto.

Suuritehoise ilmakiväärit

Suuritehoisilla jousimäntätoimisilla aseilla kannattaa rekyylin vuoksi käyttää vain laadukkaita ilmakiväärikäyttöön tarkoitettuja kiikaritähtäimiä ja niiden jalkoja. Kiikarin kiinnityksen ruuvit kannattaa vielä varmistaa tipalla kierrelukitetta. Kiikaritähtäimen massa ja rakenteen monimutkaisuus vaikuttavat kiikarin kestävyyteen jousi-, tai kaasumäntätoimisessa aseessa. Todella tehokkaaseen jousitoimiseen aseeseen ei kannata edes harkita asentavansa pientä 4x kummempaa tähtäintä, sillä käyttöikä ei painavammalla tähtäimellä tule todennäköisesti pitkä olemaan. Ns. keskitehoisissa aseissa voidaan käyttää jo 3-9x suurentavia tähtäimiä ilman suurempia riskejä, eikä paineilmatoimisissa aseissa ole rekyylittömyyden vuoksi tähtäimelle mitään rajoituksia.

Jousi- tai kaasumäntätoimisessa aseessa ei voi käyttää ruutiaseeseen tarkoitettua kiikaritähtäintä, sillä asetyyppien rekyylit ovat eri suuntaiset ja tämä on myös kiikaritähtäinten suunnittelussa huomioitu.

Ilmapistoolit

Ilmapistooleita, samoin kuin ilmakivääreitä, on jousimäntä-, hiilidioksidikapseli-, puristeilma tai paineilmatoimisina. Tyypillisesti ne ovat .177-kaliiperisia (4,5mm) ja avotähtäimillä varustettuja. Ilmakivääreihin nähden ilmapistoolit ovat useimmiten tehoiltaan selvästi kivääreitä heikompia ja ampuminen on haastavampaa. Jousitoimiset ovat näistä pääsääntöisesti huonoimpia kovan rekyylin ja usein raskaan laukaisun vuoksi.

Jos tarkoituksenasi on ampumataitoasi määrätietoisesti kehittää tai ehkä jopa kilpailla lajissa, ovat parhaat vaihtoehdot puriste- tai paineilmatoimisia aseita. Nämä asetyypit ovat rekyylittömiä ja laukaisu on halvimmissakin aseissa yleensä selvästi parempi, kuin kalliimmissa jousi- tai kaasumäntätoimisissa versioissa. Co2 aseet soveltuvat parhaiten ”hupiammuntaan” ja suurella lippaalla varustetun puoliautomaattipistoolin kanssa esimerkiksi tölkkien ammunta kauniina kesäiltana on todella mukavaa puuhaa.

Ilmapistoolilla ampumisen aloittaminen on helppoa

Ilmapistoolilla kilpaillaan 10 m matkalla jopa olympiamitaleista, mutta useimmiten niitä käytetään puhtaaseen terapia-ammuntaan. Ilmapistoolilla voi harrastaa lähes kuka tahansa ja miltei mihin tahansa voidaan järjestää turvallinen ampumatila. Tilapäisen, mutta turvallisen ampumaradan ilmapistoolille voi helposti järjestää takapihalle, autotalliin tai vaikka liikuntahalliin. Ilmapistoolit ovat lähes aina niin hiljaisia, ettei edes melunsuojausta tarvita, kuten ammuntalajeissa yleensä. Harrastusta on siis helppoa jatkaa vuodenajoista tai keleistä riippumatta muuta ympäristöä tarpeettomasti häiritsemättä. Pistooliammunta on myös kivääriammuntaa selvästi haastavampaa, joten varsinkin harrastuksen alkuvaiheessa kehitys on yleensä todella nopeaa ja laji vie mukanaan.

Turvallisuus on aina muistettava

Ilma-aseharrastuksen aloittaminen ei vaadi mitään erityistietoja tai taitoja. Turvallisuusohjeiden opettelun jälkeen voidaan siirtyä suoraan ammuntaan. Ilma-aseet ja niillä harrastaminen on varsin edullista muihin ammuntalajeihin verrattuna, sillä ajoaineena käytettävä ilma ei maksa mitään ja laadukkaatkaan luodit eivät maksa kuin n. 2snt/kpl. Ilma-aseilla harjoittelu kehittää myös ruutiaseiden käyttötaitoa ja toimii usein turvallisina askelmina laajempaan ammuntaharrastukseen. Esimerkiksi jälkipidon opettelu käy ilma-aseella helpommin, kuin suurempilähtönopeuksisella ruutiaseella. Ilmapistooli tarjoaa siis ammunnan iloa parhaimmillaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *